Keme (Trüf) Mantarı

Keme

Urfa ve Antep’de “keme” adıyla bilinen yeraltı mantarının adı iç Anadolu’da “domalan” Avrupa ve Amerika’da ise trüf. Trüf cinsi mantarların dünyada 70 kadar cinsi bulunuyor. Baharda kısa süreliğine bulunabiliyorlar. Avrupa’da koku alma duyularından faydalanılarak köpek ve domuzların yardımıyla toplanılan bu mantarı bizde insanlar topluyor, toprak yüzeyindeki kabarıklık alttaki mantarın varlığını gösteriyor.
Trüf cinsi mantarlarından Siyah Türüf (Kara elmas) dünyanın en değerli mantarıdır. Trüf mantarı ailesinden olan keme (Rhizopogon luteolus) ceviz büyüklüğünde kahverengimsi bir dış kabuğu bulunur.



Keme kebabını ilk olarak Antep’te tattım. Burada kuşbaşı şeklinde şişe dizilmiş etlerin aralarında yine aynı cesamette keme mantarı dizilmişti. Urfa’da keme kebabı diye sipariş verince yine aynı şeyle karşılaşacağımı beklerken kıyma kebap önüme geldi. Keme de kıyılmış ve kıymanın arasına karışmıştı. Keme’yi en iyi yapan yer olarak gösterilen Bayram Usta’ya gittiğimde ise aynı tabakta iki farklı şiş bulunuyordu. Birinci şişte kıyma, ikinci şişte ise iri parçaların şişe dizilip aralarına ceviz büyüklüğünde kıymaların bulunduğu şeklindeki sunumu daha başarılı buldum. Her ne kadar Avrupadaki cinsleri yemeklere rendelense de bu değerli mantar kıyılarak ziyan edilmemeli mümkün olduğu kadar iri parçalarla tadılmalı diye düşündüm.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEDEN E-KİTAP OKUYUCU? HANGİ E-KİTAP OKUYUCU?

Zengin Damaklar

Kil tabletten e-kitaba