NEDEN E-KİTAP OKUYUCU? HANGİ E-KİTAP OKUYUCU?



Neden E-kitap okuyucu cihaz?

E-kitap basılı kağıdı ortadan kaldırır, kağıt için onca ağacın kesilmesine gerek kalmaz. Almış olduğunuz kitaplar yıllar içinde birikir ve muhafaza edeceğiniz yeriniz kalmaz. İyi bir okuyucu iseniz zamanla evin önemli bir kısmını kitaplara ayırmanız gerekir, oysa bir e-kitap okuyucusu cihaz binlerce kitabı muhafaza eder, tatile giderken cebinize sığan bu cihazla kütüphanenizi yanınızda taşımış olursunuz. E-kitap okuyucu cihaz okuduklarınızı kategorize etmenizi sağlar, önemli görülen yerleri kaydetme, bunun yanına eklemek isteyeceğiniz şeyleri kısaca yazarak bilginin korunmasını sağlar. Kolay taşınır, yer kaplamadığından dolayı da daha fazla okumaya zaman ayırabilirsiniz, ayrıca okuma hızını da önemli derecede arttırır. Bazı cihazlarda sesli kitap okuma özelliği ile okuyamadığınız zamanda kitabı dinleme seçeneği imkanı da sağlar. Görme problemi yaşayan kişiler için punto büyütülerek okunma olanağı sağlar, bu imkan kağıt kitapta bulunmamaktadır. Gece ortam ışığını açma gereksinimi duymadan, kimseyi rahatsız etmeden, kolaylıkla kitap okuyabilme olanağı sunar.

E-kitap sadece e-kitap okuyucu cihazlardan mı okunur? Tabletten okunamaz mı?
Okuyabilirsiniz, ama aynı şey değildir. E-kitap okuyucu cihazlar dikkatinizi okumaya odaklar, video, renkli resim, oyun, internet vs gibi şeylerden biraz daha uzaklaştırıp görsellikten ziyade okumaya daha konsantre bir ortam sunar. Tablette ise okumayı bölecek, konsantrasyonu dağıtan çokça uyaran elinizin altında bulunmaktadır. E-kitap okuyucu cihazların fonksiyonları okuma ile sınırlıdır, çünkü elektronik kağıt ekranın yenileme hızı düşüktür. Bu hızı gerektirecek bir uygulama da yüklü değildir. Ekranlar kağıt gibi görünür ve kitap, haber veya dergi okumak için idealdir. E-kitap okuyucularının bu yüzden şarj süreleri tablete göre daha uzundur.

E-kitap okuyucusu da tablet gibi dijital göz yorgunluğu yapar mı?
E-Kitap okuyucu elektronik mürekkep teknolojisi ile çalışır, ve asla LCD ekran ile mukayese edilmemelidir. Yapılan araştırmalar LCD nin dijital görme yorgunluğuna neden olduğunu ancak e-kitap okuyucuların ise kağıt okuma ile hemen hemen aynı düzeyde yorgunluk verdiğini gösteren çalışmalar vardır.


Hangi e-kitap okuyucu cihazı almalıyım?

Bu sorunun bir tek yanıtı yoktur. Bu soruya yanıt vermeden önce: 
Bütçeniz ne kadar? Ne tür bir kitap okuyucu istiyorsunuz? Sadece okumak mı istiyorsunuz? Yoksa not almak da sizin için önemli mi? Ders kitapları, test kitapları ağırlıklı olarak okuyan bir öğrenci misiniz? Sesli kitap da dinlemek ister misiniz? Bu sorulara da yanıt vermelisiniz. Bu sorulara verilen yanıtlarla ihtiyacınıza göre belirlenmiş bir cihaz sizi her açıdan daha mutlu edecektir. Aşağıda en çok tercih edilen birkaç önemli modelleri tanıtacağım.
Türkiye’de maalesef bir mağazaya gidip bütün modelleri görerek beğenmeniz söz konusu değildir. Aslında yurtdışında da böyle bir ortam çok yok. Daha ziyade kitapçılarda anlaşmalı oldukları birkaç model var o kadar. Bütün marka ve modelleri aynı anda görebileceğiniz bir mağaza bulmanız çok kolay değil. İstanbul’da Facebook’daki konuyla ilgili gruplarda ilan veren ikinci el ve elden e-kitap okuyucu cihaz satış ve tamiratı yapan iki işletme dışında başka bir yer bilmiyorum.
Eğer ders notu, test kitabı ağırlıklı okuma yapıp not da tutacaksanız, PDF formatını rahatlıkla okuyabilen ekran büyüklüğü en az 10 inch olan modeller tercih etmelisiniz, sadece kitap okuyacaksanız 6-8 inch boyutunda ve hafif olanlar tercih edilebilir.
Bununla birlikte, aramanız gereken diğer önemli özellikler kullanılabilirlik, pikseller, pil ömrü, paylaşım desteği, bağlantı ve ayarlanabilir parlaklıktır. İyi araştırma yapın, ihtiyacınızı belirleyin ve alacağınız modele öyle karar verin.
Verilen özellikler ve rakamları elinize almadan da tam olarak anlamanız tam olarak mümkün değildir. İmkanınız varsa bir arkadaşınızın e-kitap okuyucusunu elinize alıp mutlaka bakın.

Başlıca e-kitap okuyucu modelleri hangileridir?
Kindle, Kobo, ,Onyx Boox, Boyue Likebook, Pocketbook, Nook, Remarkable, başlıca marka isimleridir.
Burada bazı markaların birer modeli tanıtılacaktır, her markanın değişik boyutları ve özellikleri de bulunmaktadır.

KINDLE PAPERWHITE: 
6 inch ekran büyüklüğü, 300 ppi çözünürlüğü, 8 GB. kapasite (6000 kitap)
Amazon’un e-kitap okuyucu cihazıdır. Dünyadaki en yaygın olan markadır.

Avantajları:
Ayarlanabilir dahili ışık, karanlıkta okunması kolay
Şık tasarım ve parlamayan ekran
İyi tipografi
Uzun pil ömrü (iki haftaya kadar)
Su geçirmez
Dezavantajları:
Şarj cihazı dahil değildir (ara kablosu ile bilgisayardan şarj edilebilir)
Ayarlanabilir sıcak bir ışığa sahip değil
Sayfa çevirme düğmesi yoktur. (Ekrana dokunarak sayfa çevrilir)

Cihazınıza hesabınızı tanıttıktan sonra Amazon’dan aldığınız bir kitap hemen cihazınıza gönderilir. Bilgisayarınıza calibre uygulamasını kurduysanız bu program ile kendi bilgisayarınızdaki edinmiş bulunduğunuz e-kitapları da cihaza göndermeniz mümkün. Kindle, MOBI, AZW3 gibi formatları görür. Bu nedenle diğer formatları dönüştürmeniz gerekir.
Bir kelimeyi seçtiğinizde wikipedia’ya bağlanıp o kelimenin o sitedeki anlamını yazıyor, veya sözlük yüklerseniz o sözcüğün anlamını o sözlükten bakabilirsiniz.
Hoşunuza giden cümleyi işaretleyebilir bu seçtiklerinizi “clipping” adlı dosyada kaydeder, isterseniz o cümlenin kenarına aklınıza geleni de yazabilirsiniz onu da sizin için kaydeder. Bilgisayarınıza bağladığınızda onları topluca bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Dolayısıyla okuduğunuz kağıt kitapta altını çizme işleminin çok daha efektif olan bir şekle dönüştürmüş olursunuz.
Google tool bara Kindle eklentisini eklediğiniz zaman internette gördüğünüz bir yazıyı bilgisayardan değil de cihazınızdan okumak için tek tıkla o yazıyı cihazınıza gönderebilirsiniz.
Calibre programında yapacağınız bir ayarlama ile gazeteleri her gün kendi cihazınızdan okuyabilirsiniz.
Satranç, sudoku ve solitare gibi oyunlar istenildiğinde yüklenebilir.
Kindle modelleri: Paperwhite 4, Oasis 3, Kindle 9


KOBO FORMA:
8 inch ekran 300 ppi çözünürlük, 8 GB kapasite (32GB seçeneği ile 20.000 kitap)
Kobo, Japon elektronik devi Rakuten'den bir e-kitap okuyucusudur.

Avantajları:
Su geçirmez ve toz geçirmez
Otomatik mavi ışık azaltma
Hafif
Uzun pil ömrü
Sayfa çevirme düğmeleri
Büyük, 8 inç dokunmatik ekran
Geniş depolama alanı
Dezavantajları: Pahalıdır

Türkiye’de mağazadan görüp alabileceğiniz tek markadır. Bu kitap zinciri mağazasının sitesinde de e-kitaplar az da olsa satışta bulunmaktadır. Kobo Türkçe desteği bulunan bir e-kitap okuyucusudur.
Kobo wifi ile kitap yüklenebilir.
Kobo e-kitap okuyucudan yandex diske bağlanıp oradan kitap yüklenebiliyor. Yeni çıkan beta güncellemesi ile Dropbox erişimini de sundu.
Kobo tüm formatları destekliyor, kindle gibi calibre uygulamasına ihtiyaç duymuyor. İnternetten indirip okunabiliyor.

Kobo modelleri: Forma, Aura, Clara


NOOK GLOWLIGHT 3 
7,8 inch ekran 300 ppi çözünürlük 8GB kapasite
Nook, Amerika Birleşik Devletleri'nde 2 numaralı dijital kitap satıcısı şirketi olan Barnes and Noble’ın e-kitap okuyucu cihazıdır. NEONODE'un kızılötesi teknolojisini kullanır ve bu, ekranı çerçeve ile tamamen aynı olan kapasitif bir dokunmatik ekrana kıyasla E-Ink CARTA'da metnin daha net görünmesini sağlar. Metin, yeni önden aydınlatmalı sistem nedeniyle daha net görünür.



ONYX BOOX MAX 3, 13.3 inch, ekran boyutu 207 ppi, 64GB kapasite
Büyük ekranlar söz konusu olduğunda, bu e-kitap okuyucu en iyisidir. 

Avantajları:
Geniş ekranlıdır, gerçek A4 kağıdına yakın boyutu vardır.
El yazısı notlar, ses kaydı sağlar.
Sesli kitapları dinleyebilir, Android tarafından desteklenen, üçüncü taraf uygulamalara izin verir
Şarj gerektirmeyen bir kalemle birlikte gelir. Neredeyse tüm dosya formatlarını destekler.
Dezavantajları:
Pahalıdır, büyüktür Cepte taşınamaz,
Hata eğilimli,
Su geçirmez değildir,
Arka

13,3 inç ekran boyutu ile teknik ve bilimsel makaleleri okumak için idealdir.
Okumak için çok sayıda ağır ders kitabı olan bir öğrenciyseniz veya büyük boyutlu PDF bilimsel makale veya kitaplarda çalışmak zorunda olan bir profesyonelseniz, kesinlikle Onyx BOOX sizin için biçilmiş kaftandır.
Ekranla ilgili tek sıkıntı arkadan aydınlatmalı olmasıdır. Bu durum, ışığın ekranın arkasından gözlerinize geldiği, ışığın daha yumuşak bir ışığa geri yansıdığı ön ışıklı e-okuyucuların aksine  gözlerinizi biraz daha fazla yoracağı anlamına gelir.
Onyx BOOX Max3 bir elektromanyetik panel ve stylus kalemle birlikte gelir. Bu, not almanızı veya doğrudan e-kitabınızda çizim yapmanızı sağlar. İnce bir çizim için hafif baskı ve daha kalın çizgiler için daha fazla baskı uygulayın ve işte kitapta kendi el yazınız ve çizimleriniz. Bu özellik e-okuyucuyu gerçek bir ders kitabı gibi hissettirir.
Hoparlör ve bir mikrofonu sayesinde sesli kitapları dinleyebilir, sesinizi kaydedebilir ve okurken müzik dinleyebilirsiniz. Max3 ayrıca değiştirilmiş bir Android işletim sisteminde de çalışır. Bu, e-posta uygulamaları ve diğer önemli ofis görevleri de dahil olmak üzere çeşitli Android uygulamalarıyla uyumluluğunu ifade eder. Bu cihazda not alabilir ve birden çok sayfayı görüntüleyebilirsiniz.
Yine de, görüntüler normal bir tablette görüntülendiğinde olduğu kadar güzel görünmesini beklemeyin.Uygulamalar estetikten daha işlevseldir, ancak siz oradayken bilgilere erişmenize ve bilgileri paylaşmanıza izin verecek kadar kullanışlıdır.
Genel olarak, inanılmaz ekran boyutu ve not alma ve el yazısı açıklamalar bırakma yeteneği ile Onyx Boox Max 3 şu anda, özellikle PDF'de olanlar gibi birçok teknik ve bilimsel kitap okuyan insanlar için mevcut en iyi e-okuyucudur.
OnyxBoox modelleri: Max, MaxPro, Nova Pro, Note Pro, Note Plus



BOYUE LIKEBOOK MIMAS: 10,3 inch, 227 ppi
Sekiz çekirdekli android 6.0.1 işlemciye sahip 10.3 inç ekran, 1.5 ghz işlemci, 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı bulunmaktadır. 128 GB genişletilebilir depolama kapasitesine sahip bir SD kartı da bulunur. Eşlik eden stylus kalemi ile WACOM ekranına çizim yapabilme olanağı tanıyan bir e-okuyucudur.
4700 mAh pil ile güçlendirilecek ve verilerin şarj edilmesi ve aktarılması için USB-C'ye sahiptir. Mimas ayrıca arkadaki iki hoparlörü sayesinde ses işlevine, 3,5 mm kulaklık jakına ve kablosuz kulaklıklar için Bluetooth desteğine sahiptir. Skype veya Whatsapp veya bir mikrofona dayanan diğer sohbet seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Boyue Likebook modelleri: Mimas, Mars


POCKETBOOK INKPAD 3  7.8 inch, 300 ppi,
10 beyaz LED ışığı ve 9 turuncu ile ön aydınlatmalı bir ekrana sahiptir. Bu yeni Pocketbook e-okuyucunun düşük ışık koşullarında veya tam karanlıkta  iyi performans gösterdiği söyleniyor.

REMARKABLE: 10.3 inch,
reMarkable kendini “yazı tahtası” olarak niteleyen 2017'de  piyasaya çıkan 10.3 inç dijital not alma cihazıdır. Son birkaç yılda birçok yeni oyuncunun pazara girdiğini gördük ve 10.3 norm. Sony DPT-CP1, SuperNote A5, Likebook Mimas & Alita ve Onyx Boox Note Pro bu grupta sayılabilir. Dikkat çekici 2020'de yeni bir modeli çıkması bekleniyordu ancak biraz daha gecikeceği bildirildi.

SONY DIGITAL PAPER 10, 13 inch,
10 ve 13 inch olarak iki modeli vardır. Kalemi ile PDF okuyup not alma imkanı bulunmaktadır.



E-Kitapları nereden nasıl temin edebilirim?
Günümüzde e-kitaplar basılı kitaplardan daha fazla satılmaktadır. Ancak yurdumuzda bu şekilde değildir. Türkçe e-kitap temini için de bir takım online mağazalar bulunmaktadır ancak yeterli miktarda değildir. Aşağıdaki sitelerden e-kitap temini yapılabilmektedir.




E-Kitap okuyucu kullanıcılarının bilmesi gereken uygulama ve programlar hangileridir?
E kitap yurtdışında satışı çok yaygın olmasına rağmen satışta olan Türkçe kaynaklar çok kısıtlıdır. Bu nedenle bu kitaplara erişim için üç yıldan daha yeni kitapların e-kitapa dönüştürülemeyeceği bildirilmiştir. Baskısı olmayan eski kitaplarında bazı sosyal ağlarda e-kitap takipçileri tarafından birbirleriyle paylaşılma şeklinde edinilmektedir. Bu da bir takım kelimelerin yanlış ve eksik görülmesi  sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar konusunda titiz iseniz kendi başınıza çözmek için birkaç programa ihtiyacınız vardır.  
E-Kitap formatları: e-pub, MOBI, AZW3 ve PDF gibi değişik formatlarda e-kitaplar bulunur, bunlar birbirine çevrilebilir. Her cihaz bütün bu formatları desteklemez. Uygun formatla e-kitabınızı yüklemediğiniz cihazınız kitabınızı görmeyebilir.
PDF: Çoğu kitap pdf formatında bulunur. PDF Portable Document Format (Taşınabilir Belge Formatı) anlamındadır. Bu format bazen fotoğraf gibi kaydediliyor bazen de arama yapılabilen yazı formatında. (Searchable, Readable) Bu nedenle e-kitap okuyucusunda eğer highight (fosforlu kalem ile önemsenen yerin çizilmesi) ile işaretleyecekseniz resim formatında değil yazı şeklinde (searchable) kayıtlı olmalıdır. Eğer elinizdeki PDF yazı tipinde değilse bunu yazı tipine çevirmeniz mümkündür.
OCR: (Optical Character Recognition) Optik Karakter Tanıma programı içeren uygulamalar Adobe Acrobat Pro veya ABBYY fine reader gibi uygulamalardır. Bu uygulamaları kullanarak elinizdeki PDF’i OCR ile taratıp e-kitapta okunabilecek formata çevirmeniz mümkündür. Bu tip uygulamaları internetten almadan önce gittigidiyor, sahibinden gibi satış platformlarına bakın epeyce ucuza orjinalini bulabilirsiniz. O uygulamaların nasıl açılacağını bile bilmiyorum nasıl kullanacağım demenize hiç gerek yok zira günümüzde artık en sık kullanılan ikinci arama motoru haline gelmiş olan youtube’da bu programların nasıl kullanılacağına dair Türkçe ve İngilizce sayısız video bulunmaktadır.
ABBYY fine reader: Bu uygulamanın size sağladığı imkanlar şunlardır: PDF i resim formatından yazı formatına çevirmek. Sonrasında bunu kaydederken e kitaba uygun şekilde Word, Epub, PDF gibi formatlarda kayıt imkanı sağlar.
CALIBRE : Kindle kullanıcıları için gerekli bir uygulamadır. İnternetten ücretsiz indirilebilir. Burada kaydetmiş olduğunuz e-kitaplarınızı bünyesinde tutar, kitabın ismini, yazarını veya formatını değiştirebilir, kategorizasyon yapabilirsiniz. Kindle’ı bilgisayara bağladığınız anda program üzerinde görülür bu şekilde bilgisayarınızda klasörde bulunan kitabı önce Calibre’ye oradan da Kindle’a gönderebilirsiniz. Ayrıca haber opsiyonu ile size ulaştırılmasını istediğiniz gazeteleri girip cihazınızı bu uygulamaya her bağladığınızda o gazeteleri sizin cihazınıza otomatik olarak atar, siz de bunu oradan okursunuz.




Yorumlar

  1. En iyisi hangisi olur, bir ara konuşalım.(Kitap okumak için)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zengin Damaklar

Kil tabletten e-kitaba