Kafka:Bilinen en mütevazi yazar

FRANZ KAFKA
(1883 Prag-1924 Kierling )
    Çek bir baba ile Alman Yahudisi annenin çocuğu olarak Prag’da doğdu. Almancayı anadili olarak kullandığından tam bir Çek sayılmayan Kafka Almanlar tarafından da kendilerinden sayılmadılar. Elias Canetti’nin “Bilinen en mütevazi yazar” olarak nitelendirdiği Kafka hukuk eğitimi gördü. Vefalı arkadaşı Max Brod olmasaydı varlığı bilinemeyecekti.
    Bir sabah kalktığında yatağında bir böceğe dönüşen Gregor Samsa aslında içimizden biridir. Sorgulamayı bilen her insan aslında bir Gregor Samsa adayıdır. Yine bir sabah uyandığında sebebini anlamadığı bir suçla dava edilmiş olan Bay K ise aday falan değil düpedüz sıradan bir TC vatandaşıdır.


Kendimden başka hiç bir eksiğim yok” diyen yazarın seçili aforizmaları:

Don Kişot’un şanssızlığı hayal gücü değil, Sanço Panza’dır.

İnsanın belli başlı iki günahı vardır, öbürleri bunlardan çıkar: Sabırsızlık ve tembellik. Sabırsız oldukları için Cennet’ten kovuldular, tembellikten geri dönemiyorlar.

Bilgeliğin başladığına ilk işaret ölmek isteğidir. Bu yaşam dayanılmaz görünür, bir başkası ise erişilemez.İnsan ölmek istediği için utanmaz artık; nefret ettiği eski hücresinden alınıp ilk işi nefret etmeyi öğrenmek olacağı yeni hücresine konulmak için yalvarıp yakarır.

Bastığın yerin iki ayağının kapladığından daha büyük olmayacağını anlamak ne büyük bir mutluluktur.

Önceleri sorularıma neden cevap alamadığımı anlamıyordum şimdiyse soru sorabileceğime nasıl inanabildiğimi anlamıyorum.

Dünyadan elini eteğini çeken herkes herkesi sevmelidir, onların dünyasından da elini eteğini çekmektedir çünkü. Böylece gerçek insan doğasının içyüzünü sezmeye başlar; bu varlık sevilmez de ne yapılır; ama bunun tek koşulu vardır: sevilenin dengi olmak.

Sanatımız, gözümüzün Gerçekle kamaşmasıdır: Geri geri kaçan ucube maskelere vuran ışıktır gerçek, başka bir şey değil.


Gerçek bölünemez.

Ölümün olduğu bu dünyada hiçbir şey çok ciddi  değildir aslında. 

İnsanlığın tarihi bir yolcunun iki uzun adımı arasında geçen andır.

Şeytani olan iyinin suretine bürünür bazen, hatta bütünüyle onun vücuduna yerleştirir kendisini. Eğer bu gerçek bana gizli kalırsa, hiç kuşkusuz yenik düşerim, çünkü böyle bir iyi gerçek iyi’den daha ayartıcıdır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEDEN E-KİTAP OKUYUCU? HANGİ E-KİTAP OKUYUCU?

Zengin Damaklar

Kil tabletten e-kitaba